Video insluiten

0019 Interview met de heer H. Groenhuis 2009-01-19

Video, kleur, met geluid
Video insluiten

0019 Interview met de heer H. Groenhuis
, 2009-01-19

Video, kleur, met geluid

Harm Groenhuis geboren in 1917 in Winschoten was huisschilder. In de oorlog moest hij aan het werk in Duitsland. Na de oorlog werkte hij weer als schilder en daarna nog 37 jaar voor de gasfabriek.

14 fragmenten uit 0019

Fragment 3 van 14 - 001900:12:22:00 - 00:19:39:00

In het begin sprak Groenhuis geen woord Duits. Hij redde zich desondanks prima. Er waren gewone Duitsers en fanatieke nazi's. Wel hingen er overal portretten van Hitler in huis. …

In het begin sprak Groenhuis geen woord Duits. Hij redde zich desondanks prima. Er waren gewone Duitsers en fanatieke nazi's. Wel hingen er overal portretten van Hitler in huis. De schilders deden klusjes in ruil voor eten of sigaretten. Er werd nogal wat afgeruild. Hun baas hield feitelijk geen toezicht op wat ze deden en had ook geen gezag. Hij wilde vermoedelijk geen toestanden na de oorlog. Ze spraken wel met Duitsers over de oorlog. Groenhuis vertelt dat Duitse metselaars die hadden gedeserteerd, pamfletten die uit geallieerde vliegtuigen gegooid werden, moesten verzamelen, maar die gaven ze dan aan de Nederlanders. Ook met mensen bij wie hij in huis schilderde sprak hij ook over de oorlog. Daar moest je soms een beetje behendig bij optreden en de taal werkte ook niet altijd mee. Later werd het beter. Ze zaten 20 kilometer van Kiel. 's Middags om twaalf uur kwamen de Amerikanen om middernacht de Engelsen om Kiel te bombarderen. Op een dag in Kiel moesten ze glaszetten. Ze vroegen meteen dan waar de schuilkelders waren. Daar mochten zij als dwangarbeiders gebruik van maken. Krijgsgevangenen mochten dat bijvoorbeeld niet. Na zo'n bombardement stond de hele straat in lichterlaaie. Dat was eens maar nooit weer. Groenhuis en de anderen zijn daarna niet meer in Kiel geweest.