Video insluiten

0034 Interview met de heer Eltje van Huis 2009-03-13

Video, kleur, met geluid
Video insluiten

0034 Interview met de heer Eltje van Huis
, 2009-03-13

Video, kleur, met geluid

Interview met de heer Eltje van Huis (geboren op 29 december 1943) agrariër in ruste in Thesinge. De ouders van boerenzoon Van Huis hadden een gemengd bedrijf in Thesinge. Eltje van Huis zette het bedrijf van zijn ouders voort en verkocht het in 1990, waarna hij bij een aannemer in Thesinge ging werken. Hij vertelt over het werk op de boerderij in zijn jeugd, de mechanisatie in de landbouw, de schaalvergroting, de melk quotering en de consequenties die dit had. Verder komen de boringen van de NAM in Thesinge in 1955 uitgebreid aan de orde. Destijds werd een boortoren gebouwd op het land van zijn ouders in de veronderstelling aardolie te kunnen winnen. Eltje van Huis volgde als kind het hele bouw- en boorproces op de voet. Ipv de verwachte aardolie werd aardgas aangeboord wat gevaar en paniek veroorzaakte. Uiteindelijk werd het boren bij put “Ten Boer I” gestaakt. Enkele jaren later bleek dat destijds op 150 meter na de rand van het enorme aardgasveld van Slochteren was aangeboord. Van Huis vertelt over zijn belevenissen en indrukken tijdens deze hectische weken en de gevolgen die de boor activiteiten hadden voor het dorp.

15 fragmenten uit 0034

Fragment 5 van 15 - 003400:14:58:00 - 00:19:42:00

Op een zondagmorgen nam de druk enorm toe tijdens het boren vertelt Van Huis omdat er aardgas uit de boorput kwam in plaats van de verwachte aardolie. Op dat moment werd net de boo…

Op een zondagmorgen nam de druk enorm toe tijdens het boren vertelt Van Huis omdat er aardgas uit de boorput kwam in plaats van de verwachte aardolie. Op dat moment werd net de boorkern vervangen en de afsluiter was niet 100%. Ook waren de pompen veel te licht om de druk aan te kunnen. Er brak paniek uit onder het personeel. Spoeling spoot uit de boorput en besmeurde een boerderij. Er bestond gevaar dat de toren in de grond zou verdwijnen en de boorput in brand zou vliegen (inclusief de omliggende boerderijen). De familie Van Huis werd gewaarschuwd en moest de koeien zover mogelijk achter in de wei houden, ver van de boortoren. Waardevolle spullen moesten binnen handbereik in geval van evacuatie. Veel mensen keken op een afstandje toe, maar bleven vrij rustig. Ook het gezin Van Huis bleef klam. Gelukkig liep het goed af. Er kwamen grotere pompen en motoren en na ongeveer zes weken was de boortoren helemaal onder bedwang. Toen een tijdje later nog iets dieper werd geboord kwam er nog steeds geen aardolie en stopte de NAM met boren. Achteraf bleek dat de boor ploeg op een haar na was gestuit op een uitloper van de enorme aardgasbel van Slochteren, die enkele jaren later (in 1959) werd ontsloten bij Kolham. Thesinge (de boorput Ten Boer 1) viel deze eer dus net niet te beurt. Bovendien, vertelt Van Huis, werd aardgas in 1955 nog gezien als een afvalproduct van aardolie boringen.

Fragment 6 van 15 - 003400:19:42:00 - 00:25:06:00

De boortoren gaf veel geluidsoverlast vertelt de heer Van Huis. Omwonenden konden niet slapen van het lawaai en alles rond de boorplaats baadde in een zee van licht. Toen het boren…

De boortoren gaf veel geluidsoverlast vertelt de heer Van Huis. Omwonenden konden niet slapen van het lawaai en alles rond de boorplaats baadde in een zee van licht. Toen het boren even stil lag vanwege de vorst konden omwonenden niet meer slapen vanwege de stilte die ze ontwend waren. Geluidswallen e.d., zoals later gebruikelijk werd, waren niet aan de orde en klachten werden niet ingediend. Het boorpersoneel verbleef in de kroeg in Garmerwolde en was in de kost bij mensen in de omgeving. De Amerikanen verbleven in hotel Frigge in de stad Groningen. Dorpssmid Kampen leverde later hekken voor de boortoren bij Thesinge en begon een constructiebedrijf in Hoogezand met de NAM als grote klant. Bij booractiviteiten van de NAM waren altijd vier ploegen betrokken vertelt Van Huis. Er werd permanent gewerkt en er waren steeds drie ploegen actief. In het weekend had de nachtploeg verlof. Het werk verdiende goed. Ook jongens uit zijn omgeving zijn bij de NAM gaan werken vertelt Van Huis en trokken rond. Omdat een ploeg zo'n 30-40 man telde werd de omgeving ook financieel beter van de komst van de NAM (onderdak, leveranties e.d.). Ook de sfeer in een dorp als Thesinge werd beïnvloed door de boor werkzaamheden van de NAM. Er zijn zelfs meisjes uit de omgeving getrouwd met jongens die aan de boortoren werkten vertelt Van Huis.

Fragment 7 van 15 - 003400:25:06:00 - 00:34:11:00

Van Huis vertelt dat de bouw van de boortoren in Thesinge startte in juni 1955. In oktober 1955 boorde de NAM gas aan en volgde een zgn "blowout". Later dat jaar werd de bouwput no…

Van Huis vertelt dat de bouw van de boortoren in Thesinge startte in juni 1955. In oktober 1955 boorde de NAM gas aan en volgde een zgn "blowout". Later dat jaar werd de bouwput nog een stuk verdiept waarna het werk stilviel bij deze locatie. Er kwamen tweede helft jaren vijftig van de twintigste eeuw nog drie andere boorputten bij Thesinge. Een put van 3km diep bedoeld voor onderzoek door de NAM en twee putten van 1 km diep speciaal aangelegd voor onderzoek naar bodemdaling. Deze boorputten waren al beter omheind en beveiligd dan de eerste boorput vertelt Van Huis. De NAM huurde zo in totaal een hectare (door haar geasfalteerde) grond van boer Van Huis. De NAM is een goede pachter die een goede prijs betaalt aldus Van Huis. Opgevangen hemelwater van putten die in productie zijn wordt gezuiverd door een waterzuiveringsinstallatie vertelt Van Huis. De put die in 1955 is gebouwd is in 2008 opgeruimd door de NAM omdat hij nog steeds lekte. De veiligheidseisen zijn op dit gebied sterk aangescherpt in de loop der jaren. Toen Van Huis toestemming kreeg om te kijken tijdens het opruimen van de put werd hij aan veel beveiligingsmaatregelingen onderworpen vertelt hij (oa kleding, helm, handschoenen, gehoorbescherming etc.). Ook bleek het werk in de tussentijd grotendeels geautomatiseerd te zijn en door computers te worden bestuurd. De keten van het personeel zijn tegenwoordig luxe en aangenaam. In 1955 waren ze slecht verwarmd en onhygiënisch (oa ongedierte zoals ratten). Van Huis herinnert zich de tweede helft van 1955 als een hele mooie heftige periode.

Fragment 9 van 15 - 003400:36:15:00 - 00:43:08:00

Toen het aardgas werd aangeboord kwam er een grote pijp op de boorput om het gas af te fakkelen. Door te kijken hoever de druk kon worden opgevoerd in de put kon gekeken worden hoe…

Toen het aardgas werd aangeboord kwam er een grote pijp op de boorput om het gas af te fakkelen. Door te kijken hoever de druk kon worden opgevoerd in de put kon gekeken worden hoeveel gas er aanwezig was onder de grond. De vlam brandde voluit en bulderde en siste enorm vertelt Van Huis. De koeien moesten er aan wennen. De enorme warmte van de vlam trok vogels aan die echter grotendeels dood vroren toen de vlam uit werd gezet. De vlam was tientallen meters lang en droogde de grond volledig uit. De putten die in de tweede helft van de jaren vijftig van de twintigste eeuw werden aangelegd in Thesinge waren bedoeld voor het testen van nieuwe apparatuur en machines en voor onderzoek naar bodemdaling. Na de gasvondst in Kolham heeft de NAM opnieuw geboord op de locatie "Ten Boer 1" in Thesinge om tot de conclusie te komen dat deze locatie in verbinding staat met de gasbel bij Slochteren. Destijds waren er geruchten dat de NAM nog verder wilde boren tot 4km diepte omdat ze toch aardolie dachten te kunnen vinden vertelt Van Huis. Dit scheen echter te veel kosten en extra werk met zich mee te brengen en er is nooit meer iets van vernomen. Toen de gasbel in Kolham werd aangeboord dacht men in Thesinge dat het net zo zou gaan als in Thesinge en dat de NAM niet zou weten wat men er mee aan moest, maar de tijden bleken veranderd. Van Huis zegt geen wrok te koesteren over hoe het gelopen is.

Fragment 10 van 15 - 003400:43:08:00 - 00:47:49:00

Op zijn twaalfde, na de lagere school, ging Eltje van Huis naar de Landbouwschool. De eerste tekenen van mechanisatie kondigden zich aan in de landbouw. In 1959 kochten de ouders v…

Op zijn twaalfde, na de lagere school, ging Eltje van Huis naar de Landbouwschool. De eerste tekenen van mechanisatie kondigden zich aan in de landbouw. In 1959 kochten de ouders van Eltje van Huis samen met ooms een tractor (een Ferguson). Vader van Huis had niet zoveel gevoel voor de tractor en reed op één dag drie keer in de sloot. De ooms hielden de tractor en Van Huis hield het bij paarden. Toen Eltje uit militaire dienst kwam werd er alsnog een tractor gekocht waar Eltje mee werkte. Samen met zes andere boeren in de omgeving werd een dorsmachine aangeschaft. 's Winters werd met een ploeg mannen met de dorsmachine het in de schuren opgeslagen koren gedorst. Na een jaar of vier, vijf kocht dezelfde groep boeren een maaidorser / combine. Sommige boeren waren nog wat aarzelend en sceptisch. Eltje, als jongste en op vernieuwing ingestelde boer, leerde de combine bedienen, een andere ploeg reed het graan en zorgde voor het stro (voor de strokarton fabrieken). In silo's bij de boerderij kon het graan worden opgeslagen in afwachting op een goede prijs. In 1975, vertelt de heer Van Huis, kocht hij met zijn vrouw de boerderij van zijn ouders. In 1980, toen het tank melken sterk in opkomst was als vervanging van het melkvervoer in melkbussen, bouwden ze een veeschuur en schakelden geheel over op veehouderij.

Fragment 13 van 15 - 003400:52:39:00 - 00:56:07:00

De heer Van Huis legt uit wat de superheffing en de melk quotering die in 1983/1984 werd ingevoerd inhield. De hoeveelheid melk die een boer in de Europese Unie mocht leveren aan d…

De heer Van Huis legt uit wat de superheffing en de melk quotering die in 1983/1984 werd ingevoerd inhield. De hoeveelheid melk die een boer in de Europese Unie mocht leveren aan de fabriek, het quotum, was gebaseerd op de hoeveelheid melk die hij het vooraf gaande jaar had geleverd. Leverde hij meer melk dan het quotum, dan moest hij een heffing / boete betalen. Het doel van deze maatregel was het terug dringen van het melk en zuivel overschot. Iemand kon alleen nog veeboer worden als hij quotum kocht van een andere boer. De prijs die de boer voor de geleverde melk kreeg werd daardoor een stuk aantrekkelijker. Van Huis vertelt dat de melk quotering op termijn zal worden afgeschaft. Heden ten dage is het volgens Van Huis in feite alleen nog mogelijk om veeboer te worden als je het familiebedrijf voortzet of als je een bedrijf overneemt omdat je elders bent uitgekocht (door de overheid). Dit laatste was het geval met de boer uit Haarlem die het bedrijf (met melk quotum) van Van Huis overnam in 1990. Deze boer nam ook zijn eigen quotum mee. Van Huis bouwde toen de uitbreiding van de veeschuur (voorheen zijn eigen schuur) als werknemer bij het aannemersbedrijf van zijn buurman. Hij vertelt dat hij in 1990 genoeg had van het boerenbedrijf en zijn twee dochters ook niets voelden voor een bestaan als boer.