Video insluiten

AV13467 Indië-reis
A.C. de Vet, 08-1949

8mm, kleur en zwartwit, zonder geluid
Video insluiten

AV13467 Indië-reis
A.C. de Vet, 08-1949

8mm, kleur en zwartwit, zonder geluid

Filmisch verslag van het verblijf van neurochirurg dr. A.C. de Vet in Nederlands-Indië in 1949. Historische achtergrond bij deze film: in het Prinses Margriet Hospitaal van het Roode Kruis te Batavia wordt in 1948 door de daar vergaderde Nederlandse neurochirurgen besloten dat van de tot dan in Nederland opgeleide neurochirurgen er bij toerbeurt steeds één neurochirurg voor zes maanden naar Batavia gaat om daar te voorzien in specialistische zorg, onder meer voor het Nederlandse leger. In het kader van dit besluit gaat dr. A.C. de Vet in 1949 naar Nederlands-Indië. Op de heenreis maakt Arnold Cornelis de Vet opnames in Singapore; in Indonesië opnames van zijn werk- en privéomgeving, maar ook van landschap, bewoners, woningen, cultuur, plaatselijke gewoonten en gebruiken etc. tijdens privé-reizen per auto door het land. Dr. De Vet was de eerste Nederlands opgeleide neurochirurg, werkzaam in de Ursula Kliniek in Wassenaar van 1931 tot 1970. NB Roode Kruis (spelling 1949) = Rode Kruis (spelling 2016); Batavia (1949) = Djakarta (2016).

38 fragmenten uit AV13467

Fragment 38 van 38 - AV1346700:59:48:00 - 01:09:29:00

"Gamelan en Barong dans. Apen in het "heilige bos" van Sangeh. Lijkverbranding nabij kampong Mas". Diverse beelden van Balinese tradities: optreden van een gamelan-orkest op een t…

"Gamelan en Barong dans. Apen in het "heilige bos" van Sangeh. Lijkverbranding nabij kampong Mas". Diverse beelden van Balinese tradities: optreden van een gamelan-orkest op een tempelplein(?) in de open lucht mét optreden van de leeuwdraak Barong en de heks Rangda in traditionele gewaden, rondom het plein zit het publiek onder de traditionele ceremoniële parasols op lange stokken; donkere beelden van makaak-apen in een bos; diverse shots van een traditioneel Hindoeïstisch crematie-ritueel in de open lucht in een opgewekte sfeer: vrouwen dragen offergaven aan; veel toeschouwers; diverse beelden van de begraafplaats - rond de dodentempel Pura Dalem(?) - met onder meer een versierde sarcofaag/brandstapel; dragers dragen lichamen aan op versierde draagbaren waarop hoge of lage torens zijn aangebracht, onder meer beelden van een groep jongetjes die op stokken over hun schouders een draagbaar met een kleine toren torsen, ze hossen vrolijk rond met de draagbaar, aan de kant van de weg kijken volwassenen en kinderen lachend toe; diverse mensen poseren: vaders en moeders met kinderen; jonge vrouwen, twee blanke mannen; diverse beelden van Balinese vrouwen die zaken op hun hoofd dragen; jonge meisjes gekleed als Balinese danseressen; diverse beelden van een Hindoeïstisch tempelcomplex (Pura Tirta Empul?) met onder meer baders in een tempelvijver bezig met een rituele reiniging; daarna beelden van Indonesische vrouwen in een ondiepe rivier, badend en waterputtend; een van de vrouwen vult een waterkruik(?), een andere vrouw neemt hem over en draagt hem weg, op het hoofd.