Video insluiten

0047 Interview met mevrouw L. Vegter 2009-02-10

Video, kleur, met geluid
Video insluiten

0047 Interview met mevrouw L. Vegter
, 2009-02-10

Video, kleur, met geluid

Lammerdina Vegter-Tepper is geboren in Loppersum op 9 december 1916 op boerderij Lege Schuttel. Op haar zesde is ze met haar ouders naar Westeremden verhuisd en later weer terug naar de boerderij in Loppersum. Ze had graag doorgeleerd, maar dat wilde haar vader niet.
Mevrouw hoefde niet veel te helpen op de boerderij. Ze is als kamermeisje in dienst geweest bij andere boeren in de huishouding, maar hoefde daar niet veel vervelend werk te doen. Ze is getrouwd met een boer en met hem is ze erg gelukkig geweest en ze kijkt ook met plezier terug op haar leven. Mevrouw molk de koeien ’s ochtends en ‘s middags. Dat deed ze vanaf het begin al met een melkmachine.
Ze woonden in Sint Annen, een arbeidersgemeenschap en dat paste niet zo met de boeren. Ze ging dan ook liever naar Ten Boer.
Mevrouw heeft op uitnodiging de kroning van Beatrix in 1980 in Amsterdam meegemaakt.

12 fragmenten uit 0047

Fragment 1 van 12 - 004700:00:00:00 - 00:09:18:00

Mevrouw Vegter is 92 jaar en geboren in Loppersum. Ze komt uit gezin met twee kinderen (jongen en meisje). Ze woonde op boerderij Leege Schuttel. Er stonden drie boerderijen naast …

Mevrouw Vegter is 92 jaar en geboren in Loppersum. Ze komt uit gezin met twee kinderen (jongen en meisje). Ze woonde op boerderij Leege Schuttel. Er stonden drie boerderijen naast elkaar, met de namen Volhand (Volle Hand) , Leegschuddel (Leege Schuttel) en Vreetop. Landlopers gaven die namen en die sloegen op hoe ze behandeld werden op de betreffende boerderij. Tegenwoordig heet haar boerderij Jonge Sikkenheerd. Mevrouw herinnert zich een landloper, Kip uit Veendam die met kamferballen en naaigerei langskwam. Hij droeg een kistje op de rug met de afbeelding van een mooie vrouw en op de andere kant de tekst 'Kijk op u zelve'. Die man kwam lopend uit Veendam en sliep in schuren. Hij kreeg koffie binnen en trok dan verder, lopend over onverharde wegen. Op haar ouderlijke boerderij werden koren, pootaardappelen en vlas verbouwd. Het was niet zo'n grote boerderij van 30 bunder. Haar vader huurde de boerderij. Toen mevrouw zes of zeven was is ze met haar ouders naar Westeremden verhuisd. Haar vader liet daar een huis bouwen. In Westeremden is ze naar school gegaan. Daar heeft ze een hele fijne tijd gehad en heeft ze veel geleerd, handwerken bijvoorbeeld. Ze heeft er operettes opgevoerd in het dorpshuis en van alles ondernomen. Na zeven jaar is ze weer verhuisd naar een boerderij en weer later zijn haar ouders teruggekeerd naar Westeremden. Haar broer werkte met vader mee en er waren ook arbeiders uit het dorp, zichters bijvoorbeeld. Zelfs twee uit Kiel-Windeweer die door de week bleven slapen in het hooi en die met hen meeaten en in het weekend naar huis gingen. Haar ouders zijn nog wel bij hen op bezoek geweest. Mevrouw hoefde als meisje niet mee te helpen, behalve met aardappels poten, al moest ze er wel opletten dat ze de aardappel niet omgekeerd in de grond legde. In de boerderij sliep ze in een slaapkamer. Mevrouw beschrijft de indeling in kamers van de (ruime) boerderij. Moeder hielp niet veel mee. Ze breide voornamelijk veel.

Fragment 2 van 12 - 004700:09:18:00 - 00:19:37:00

Na zeven jaar in Westeremden keerden ze weer terug naar dezelfde boerderij in Loppersum. De zoon van de eigenaar had daar gewoond, maar dat ging niet goed. Het huis in Westeremden …

Na zeven jaar in Westeremden keerden ze weer terug naar dezelfde boerderij in Loppersum. De zoon van de eigenaar had daar gewoond, maar dat ging niet goed. Het huis in Westeremden werd verhuurd. Na hun tijd op de boerderij in Loppersum keerden haar ouders terug naar Westeremden. De openbare school in Westeremden heeft mevrouw bezocht. Daar heeft ze van een goede meester heel veel geleerd. Mevrouw is nog vier jaar enkele avonden in de week naar een avondschool geweest. Haar broer ging ook. Ze leerde daar rekenen en schrijven voor zover ze het zich nog herinnert. Daar leerde ze ook veel. Ze genoot ervan. Ze vond het niet leuk toen ze niet verder mocht leren. Maar zo ging dat. Ze was graag onderwijzeres geworden. Ze moest werken terwijl haar nichten bijvoorbeeld wel mochten doorleren. Het had met geld te maken, haar vader was te zuinig. Ze is hier lang boos over geweest. Desondanks heeft ze het naar eigen zeggen erg getroffen met haar leven en zeker ook met haar man. Na de avondschool heeft ze thuis gewerkt en bij anderen. Om wat te kunnen verdienen en een leuk jurkje te kunnen kopen, bij C&A bijvoorbeeld. Ze hoefde nooit vervelend werk te doen, zoals schrobben en poetsen. Ze weet niet waarom, mogelijk omdat haar ouders boer waren. Strijken deed ze wel en soms deed ze dat thuis, omdat ze thuis al elektriciteit hadden. Ook tijdens de oorlog hadden ze elektriciteit (en dus licht), omdat ze aardappels moesten bewaren voor de Duitsers. Dat moest verwarmd worden tijdens de koude winters in de oorlog. Mevrouw heeft ook nog met meisjes op een veilinghal in Loppersum gewerkt: appels sorteren. Dat was ook in de oorlog. In Wat ze hiermee verdiende mocht ze houden. Dat ging naar de spaarbank. Elke zondagmorgen moest mevrouw haar fiets schoonmaken. Haar vader gaf haar altijd een nieuwe fiets.

Fragment 3 van 12 - 004700:19:37:00 - 00:29:48:00

Haar vader had goede verhouding met andere boeren. Mevrouw vertelt trots over haar vader. Ze hadden vier paarden, twee moesten in de oorlog naar Duitsland. Dat was erg verdrietig,…

Haar vader had goede verhouding met andere boeren. Mevrouw vertelt trots over haar vader. Ze hadden vier paarden, twee moesten in de oorlog naar Duitsland. Dat was erg verdrietig, maar verder viel het in de oorlog wel mee. Ze hadden genoeg te eten en er kwamen ook mensen om eten te halen. Al vindt mevrouw het jammer dat niemand daar ooit voor heeft bedankt. Ze draaiden ook stiekem olie. Dat gaven ze aan bekenden weg. Op haar 26ste is ze getrouwd. Tot die tijd werkte ze dus bij mensen. Ze vond niet alles leuk, tafelschikken bijvoorbeeld. Maar ze klaagt niet. Ze heeft altijd een goed leven gehad. Met haar man werkte ze op de boerderij. Zij molk de koeien, ongeveer 60 of 70. Elke dag stond ze hierom om vijf uur op. Toen ze 22 was leerde ze haar latere man kennen. Dat was een man uit duizenden. Eerst woonden ze in Loppersum en verbouwden ze kolen en aardappels. Daarna huurden ze een boerderij in Sint Annen die ze later konden kopen. Daar hebben ze ook eerst kolen verbouwd. Daarna schakelden ze over op koeien. Dat was minder zwaar werk. Ze molken vanaf het begin al met een melkmachine. Als een van de eerste hadden ze die. Dat vond men in die tijd heel vreemd. Haar man volgde een cursus over mechanisatie, samen met andere boeren. Hij wilde daar iets vertellen voor de klas wat hij had geleerd, maar een collega boer wees hem er fijntjes op dat hij nooit de Landbouwschool had bezocht! Ze hadden in het begin één paard, voor 16 bunder land. Later kwam er nog 16 bij. Toen het paard weg ging, kochten ze een tractor van het merk 'Ferguson'. Haar man moest tractor leren rijden naar Ten Boer. Dat ging goed. Tractor kochten ze rechtstreeks van de dealer uit Siddeburen. Ze vond het jammer van het paard dat weg ging. Toen hun arbeider naar Canada vertrok is zij maar gaan melken. Ze heeft twee keer les gehad en toen kon ze melken.